EISLAB är drivande i ett forskningsprojekt som kan ge både effektivare mätsystem, mer avancerade robotar och en bättre förståelse för hjärnan och människors sinnesintryck. Genom att kombinera labförsök och omfattande litteraturstudier kring psykofysisk forskning försöker man bygga modeller som beskriver hur hjärnans olika delar reagerar på sinnesintryck.
Samarbete Sverige – Australien
Forskningen kring modellering av hjärnans hantering av sinnesintryck sker till stor del i ett samarbete mellan EISLAB vid Luleå tekniska universitet, LTU, och Monash university i Melbourne. Detta samarbete omfattar flera delar av sensorutvecklingen, där de båda universiteten har kompetenser som kompletterar varandra.
Ett sätt att studera hjärnans sätt att samordna olika information är att studera hur människor med olika fysiska eller psykologiska handikapp reagerar.
Ett skäl till att just Monash är en bra plats för arbetet är en forskare som heter Jakob Hohwy, med rötter i Danmark men verksam i Australien sedan många år.
Samarbete skapade forskarintresse
Samarbetet mellan LTU och Monash har bland annat bestått i lärarutbyte. I samband med att matematikern Andrew Paplinski genomförde en period som gästforskare vid LTU fick han upp ögonen för den forskning som främst Lennart Gustafsson då arbetade med. Detta intresse ledde till att Andrew Paplinski vid återkomsten till Monash fortsatte att arbeta med området.