Med smartare sensorer och trådlös kommunikation mellan distributionsnät och användarnät kan svensk fjärrvärme ta ett rejält kliv mot ökad effektivitet de närmaste åren. Ett utvecklingsprojekt är på väg att ta ett stort kliv in i fjärrvärmenäten.
– Det finns väldigt stora vinster att göra, konstaterar Jonas Gustafsson vid forskargruppen EISLAB vid Luleå Tekniska Universitet.
Målet är att utnyttja levererad energi på ett effektivare sätt genom att kyla av distributionsvattnet mer i fjärrvärmecentralen.Med stöd från Svensk Fjärrvärme arbetar Jonas Gustafsson med att utveckla både mjuk- och hårdvara som ska ge möjlighet att skicka ut exakt rätt mängd varmvatten med exakt rätt temperatur i distributionsnätet. Om reglerutrustningen i kundens fjärrvärmecentral blir bättre på att reglera och utnyttja den värme som finns i nätet, så skulle energitillförseln till distributionsnätet kunna sänkas.
– Men man kan inte reglera optimalt om man inte vet temperaturen i vattnet, konstaterar Jonas Gustafsson.
Problemet har varit att de två delarna av fjärrvärmenäten, distributionsnätet och användarnas nät, varit separerade, både juridiskt och fysiskt. Därmed har de inte kunnat ”prata” med varandra för att se till att rätt mängd energi distribueras genom distributionsnätet. Men detta hinder har Jonas Gustafsson tagit sig förbi med trådlös kommunikation, baserad på den så kallade Mulle-plattformen som utvecklats vid EISLAB och som kombinerar sensor och internetkommunikation.
– Mulleenheten passar in alldeles utmärkt i de energimätare som redan sitter i de flesta undercentraler, säger Jonas Gustafsson. Genom att den kan sända mätdata trådlöst kommer vi förbi problemet med att de två systemen är separerade från varandra.
Effektivare fjärrvärme med smarta sensorer
Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.